Nyelv:
Képzési forma:
Időtartam:
Leírás
Filmművészet, fotóművészet, média

Mit kell tudnod róla?

• számos díjat hoznak fotó- és filmfesztiválokról a hallgatóink (Cannes-ban is járt már olyan, aki alapképzésünkön végzett)
• fotóidat, filmjeidet nyilvános eseményen mutatjuk be
• fesztiválokon és rendezvényeken gyakorlatozhatsz
• Erdély egyik legjobban felszerelt filmstúdiójában tanulhatod ki a szakmát
• másodévesen rendezői, operatőri és audiovizuális kommunikáció szakirányokból választhatsz

A filmművészet, fotóművészet, média szak olyan fiatalokat vár, akik érdeklődést mutatnak a filmek iránt, szeretnek fotózni, és már kipróbálták a filmezést is, vagy úgy érzik, örömmel készítenének filmet. Ha te is ezek közé tartozol, és ezt választod, akkor itt megismerkedhetsz a filmművészet alapjaival, megtanulhatod, hogyan kell a kamerát kezelni, az ötleteidből kész forgatókönyvet írni, filmet rendezni és operatőri munkát végezni.

Az elsőéves általános, alapozó képzés után háromféle szakosodási lehetőség közül választhatsz:

1. film- és tévérendezői szakirány
2. film- és tévéoperatőri szakirány
3. audiovizuális kommunikáció (forgatóköny- és reklámírás, filmelmélet)

Mindhárom esetben számos érdekes és kreatív feladat révén sajátíthatod el az ezeknek a szakirányoknak megfelelő szakmák alapjait. Lehetőséged lesz egyéni és csoportos foglalkozásokon részt venni, illetve különböző versenyeken, diákfilm-fesztiválokon bemutatni és megméretni az általad készített munkákat. Első évtől kezdődően párhuzamosan folyik az elméleti és a gyakorlati jellegű felkészítés. Az elméleti tantárgyak révén megismerheted a film történetét és a film nyelvét, művészi lehetőségeit, tanulhatsz a reklámokról, a filmgyártás jogi szabályairól és a filmek menedzselésének módozatairól meg egyéb, az általános műveltséget gazdagító témákról. A gyakorlati jellegű képzés során a tanulmányi évek előrehaladtával egyre több időt fordítunk arra, hogy a hallgatók a műhelygyakorlatok és egyénre szabott feladatok elvégzésével megismerjék a filmkészítés technikáit, a klasszikusnak számító eljárásoktól a digitális képszerkesztésig, betekintést nyerjenek a filmezés alapját képező fotográfia világába, kísérletezzenek a filmek vágási-szerkesztési eljárásaival, majd komolyabb feladatokként saját kisfilmeket készítsenek, vagy egész estés élő tévéműsor szerkesztését, megszervezését és bemutatását is megvalósítsák.

Város: Kolozsvár
Nyelv: magyar
Képzési forma: nappali
Képzés időtartama: 3 év