Egyetemi szótár

Az egyetem első pár napján rengeteg információt kell majd megjegyezned, olyan dolgokat, amelyekkel eddig, líceumi éveid során nem találkoztál. Annak érdekében, hogy ezen információözönben könnyebb legyen eligazodni, készítettünk számodra egy szótárat a fontosabb dolgokról.

Tanulmányi szerződés

A tanulmányi szerződés az a formanyomtatvány, melyet első év elején aláírsz az egyetemmel, ebben szerepel minden jog és kötelezettség, melyről tudnod kell a következő 3-4 tanulmányi évben. Érdemes figyelmesen elolvasni. Ezen szerződésben leszögezed, hogy milyen tantárgyakat szeretnél tanulni a következő évben (mind kötelező, mind szabadon választott tantárgyakat). Abban az esetben, ha véletlenül egyik évben nem sikerül valamely vizsgán átmenőre teljesíteni, ne feledd, hogy ezeket a tantárgyakat ismét fel kell venned a tanulmányi szerződésben is.

Diákigazolvány (ellenőrző)

Ezt az igazolványt első év elején kapjátok meg az egyetemi karotok titkárságáról. Ez egy nagyon fontos igazolvány, hiszen sok helyen hasznát veszed: esetenként olcsóbb a kaja az egyetemi büfében, ingyenes vagy kedvezményes a buszbérlet, de akár a belépés is a múzeumokba, stb. Nagyon vigyázz rá!

Évfolyamfelelős

Az évfolyamfelelős az a személy, akit az évfolyam választ meg közösen, annak érdekében, hogy képviselje a diákokat, információkat továbbítson nektek a tanároktól, a titkárságról.

Diákképviselő vagy diákszenátor

Ők azok a személyek, akikhez bármikor, bármilyen kérdéssel lehet fordulni. Ők fognak képviselni titeket az egyetemen. Tagjai az egyetemi diáktanácsnak, képviselnek titeket a kari tanácsi vagy szenátusi gyűlésen, fontos információkat továbbítanak nektek az ösztöndíjakról, a bentlakásokról, különböző képzési lehetőségekről. Bármikor írhatsz nekik, és tedd is bátran!

Órarend

Az órarendet mindig közzéteszik az egyetem honlapján, légy résen és figyeld , ha esetleg ezt nem tennéd meg, légy nyugodt, az évfolyamfelelős értesíteni fog. Az egyetemi órarend kicsit eltér az eddig megszokott órarendektől.

Előadás (curs)

Ez az óra a líceumi órákkal megegyező, itt a tanár előadásokat tart az elméleti anyagról.

Szeminárium

Ezek az órák gyakorlatiasabbak és interaktívabbak, az itt szerzett jelenlét beszámítódik a végső jegybe.

Pedagógiai modul

Nem kötelező, viszont hasznos lehet. E modul elvégzését követeőn tanár válhat belőled, szakmádnak megfelelően az 5–8. vagy 9–10.-es osztályokban. Ha minden középiskolai évfolyamon szeretnél tanítani, akkor kötelező a második modul elvégzése, a mesteri képzés alatt. Állami helyen levő diákok számára a pedagógiai modul elvégzése ingyenes.

Tantárgyi adatlap (syllabus)

Minden tantárgynak van tantárgyi adatlapja, melyben minden fontos információt megtalálsz az adott tantárgyról. Ezek az egyetem honlapján megtekinthetőek.

Szesszió (vizsgaidőszak)

Ez az időszak rádöbbent majd arra, hogy az érettségi gyerekjáték az első szessziódhoz képest. A szesszió a vizsgaidőszak, mely minden félév végén esedékes. Több hetet tart, viszont ajánlott már előtte készülni.

Pótszesszió

A pótszesszió lehetőséget nyújt arra, hogy a szessziós „bakikat” kijavítsd. A pótszesszió egy hetet tart. Nemcsak azok számára nyújt egy második lehetőséget a pótszesszió, akiknek nem lett meg az 5-ös, hanem bárkinek, aki úgy gondolja, nincs megelégedve jegyével, pótszesszióban újraírhatja. Az egyetem legfontosabb törvénye, hogy mindig a nagyobb jegy számít. Tehát ha úgy gondolod, nem vagy megelégedve szesszióban írt 9-es jegyeddel, bátran menj javítani, ha netalán 5-öst írsz, akkor is a 9-es jegy lesz az, amit végső jegyként megkapsz!

Kredit

A kredit az, amiért a szesszióban harcolsz. Minden tantárgynak meg van szabva egy bizonyos kreditszám. Ezen kreditek összegyűjtése segít téged át a következő évbe. Egy tanítási évben kötelező a 30 (egyes egyetemeken 40) kredit összegyűjtése a maximális 60-ból ahhoz, hogy a következő évet elkezdhesd. Természetesen a tanulmányaid végén minden elvesztett kreditet össze kell gyűjtened ahhoz, hogy sikeresen államvizsgázhass, tehát jó tanács: a 60 legyen a cél, ne a 30 (vagy a 40).

Végső jegy

A végső jegyed kiszámításához is elengedhetetlen a kreditek száma. Amint már említettük, minden tantárgy rendelkezik tantárgyi adatlappal. Ezekben szerepel a tantárgy kreditszáma is. Ahhoz, hogy végső jegyet számítsunk, nem elég az eddig megszokott módon a jegyeket átlagolni, ezeket súlyozni kell a hozzájuk tartozó kredittel. Használd a Kreditkalkulátort a médiád kiszámításához.