Túlélés az egyetemen

Az egyetem megkezdésekor sok olyan kérdésed lesz, amire nem tudod a választ. A következőkben olyan gyakori kérdésekre adunk választ, amely biztos megfordul a fejedben az egyetem első heteiben.

Mikor kötök tanulmányi szerződést az egyetemmel?

Az első hónap folyamán be kell menned a titkárságra, hogy az úgynevezett tanulmányi szerződésedet aláírd. Ez egy olyan dokumentum, amelyben tudomásodra hozzák a tanult tantárgyakat, ezek óraszámát egy héten, a tantárgyak kreditszámát, valamint egyetemista kötelességeidet és jogaidat. Ugyanebbe az iratba kell beleírd, ha egyidejűleg más szakon is tanulsz.

Hogyan vizsgázom?

A tanárnak a félév megkezdésétől számolva két héten belül kötelessége leszögezni veled a vizsga formáját (ez lehet vizsga, kollokvium vagy parciális), a félév közbeni elvárásait (projektek, dolgozatok) és ezek súlyát a végleges jegyben. Minden tanárnak kötelessége két vizsgaidőpontot kitűzni. Egy szesszióban nem vizsgázhatsz kétszer ugyanabból a tantárgyból, és jegyet javítani is csak pótszesszióban lehet. Hogy az államvizsgára beiratkozhass, minden vizsgádon minimum ötöst kell kapnod. Soha, senki, semmiféle viselkedési szankció gyanánt nem tilthatja meg neked a vizsgán való megjelenést!

Mit jelent integralistának lenni?

Integralista hallgató az, aki az előző félévben a tanulmányi szerződésben bejelölt minden tantárgyból sikeresen vizsgázott. Tanulmányi átlagot is csak ekkor számítanak. Ha nem mentél át minden vizsgán, az összes olyan lehetőségről lemaradsz, ahova tanulmányi átlag kell (tanulmányi ösztöndíjak, bentlakás, pályázatok, áthallgatások stb.). Figyelem: az ösztöndíjnak feltétele a torna is!

Mi van ha nem sikerül a pótvizsga?

Abban az esetben, ha egy bizonyos tantárgyból pótszesszióban sem sikerült átmenned, de arra az egyetemi évre kigyűlt a 30 kredited (más egyetemen 40), jogod van kérvényt benyújtani, hogy a tantárgyat újra felvehesd, viszont ez azt jelenti, hogy a tantárgy kreditszámának megszabott pénzösszeget be kell fizesd, ami még két vizsgára jogosít fel.

Hogyan számolok félév végi átlagot?

Legtöbb egyetemen súlyozott középarányossal számolják ki, a súly a kreditszám, azaz átlag = (kreditszám1 × jegy1 +… kreditszámn × jegy) /kreditpontok összege. Itt segítségedre lehet az oldalon található Kreditszámoló. Amennyiben nem sikerült átmenőjegyet szerezned (legyen az 2-es vagy 4-es), a jegy helyett 0-val szorozzák meg az átlag kiszámításában.

Ha valami nem világos…

…akkor ne szégyelld megkérdezni az illetékes személy(ek)től! Amennyiben nem boldogulsz az adminisztrációval, kérdéseidet a világhálón keresztül is felteheted, mivel kötelességük neked segíteni bizonyos ügyekben. Kérdezd esetenként a szaktanárt, a csoporttársaidat, valamelyik másik szimpatikusabb tanárodat, érdeklődj a kar titkárságán, a csoportért felelős tanerőnél – ilyen is kell legyen –, nézd meg az egyetem, a kar honlapját, keresgélj máshol a világhálón, hátha megtalálható valahol az, amit nem tudsz. Keresd fel bizalommal a kari diákképviselődet, diákszenátorodat is (amennyiben nem tudod, hol lehet őt elérni, írj egy e-mailt a office@omdsz.ro címre).

Mi az a Hallgatói Tanács?

Az egyetemek döntéshozatalában a hallgatók is aktívan részt vállalnak a Hallgatói Tanács jelenlétével. Az egyetem Hallgatói Tanácsának tagjait az egyetem hallgatói választják, a Tanács fő tevékenysége az érdekképviselet és érdekérvényesítés az egyetemi döntéshozatali szinteken. A Hallgatói Tanácsban a diákszenátorok és diákképviselők vesznek részt. Ők képviselik a diákérdekeket a karokon és az egyetem tagozatain, illetve többek közt az egyetem berkein belül működő diákszervezeteket is összefogják és támogatják álláspontjaikat. A diákszenátorok részt vesznek az egyetem szenátusának döntéshozatalában. A szenátusnak 25%-a hallgató. A karok döntéshozatala is az egyetem szenátusával analóg módon van felépítve (a tanács 25%-a hallgatókból áll), a karokon a diákképviselők vesznek részt a kari döntéshozatalban. Amennyiben szeretnél részt venni az egyetemi élet szervezésében, Te is lehetsz diákképviselő, csak el kell nyerned diáktársaid támogatását az általános szavazáson.

Ha érzed, hogy minden szál szakad…

akkor (sőt, hamarabb is) keresd fel az egyetemeden, a városban működő diákszervezetet vagy hallgatói önkormányzatot. :)

Hol keressek lakást?

Időben keress magadnak hajlékot, ne hagyd az utolsó pillanatra. Ha megtaláltad a neked megfelelőt, akkor ne engedd el, ragaszkodj hozzá. Ha nem egyedül laksz, akkor fontos, hogy ismerd a lakótársaidat. Vagy nem. Mindenféleképpen a saját ízlésednek megfelelően kell kialakítsd a szobád/lakásod, mert az lesz az elsődleges búvóhelyed szesszió alatt. Ne irtózz a bentlakás hallatán, mert életre szóló barátságok köttetnek egy piciny szoba falai között. Összegyűjtöttük neked az egyetemi városok kintlakás közvetítő oldalait és az egyetemi (és nem csak) bentlakásokat. Böngészésre fel!

Hogyan közlekedjek?

Térképezd fel előzetesen környezeted, majd idővel megismered a város fontosabb helyeit. Fontos, hogy jól ismerd a buszjáratokat, menetrendjüket. Ha már taxiba ülsz, légy figyelmes, hogy ne vigyenek körbe egy meglepetés városnézésre!

Mi az a stresszió?

Azt az évi két időszakot jelenti, amikor az egyetemista többször állítja, hogy tanul, de inkább a haverokkal sétál a parkban, főz, mos, takarít. Naponta többször áll majd a kétségbeesés határán, de nincs miért aggódnod, ha elsőre nem sikerül átmenőt írni valamiből, ott egy második esély, a pótszesszió. Legfontosabb tanács: járj be órákra, mert igenis számít a jelenlét, amikor egy fél ponttal növeli a jegyed.

Mi az a túlélőcsomag?

A heted fénypontját az otthonról kapott „szeretetcsomagok” fogják jelenteni, amikor már pénzed sincs, a fagyasztód üres, és a kenyered is megpenészedett. Anyukád finomságaiért kimész az állomásra, ahol a buszsofőr már jól ismer. Apukád jó kis pálinkát küldött, mert épp diákszövetségi rendezvények vannak, vagy csak azért, hogy jobban érezd magad. NE feledkezzünk meg a legjobban várt részéről, a zsebpénzről sem. Ki kell fizetni a lakbért, bentlakást, végre kimehetsz a barátokkal sörözni, és a múlt héten kölcsönkért pénzt is visszaadhatod nekik.

Dolgoznál egyetem mellett?

Mindenképp úgy válassz diákmelót, hogy azt az egyetemi teljesítményed ne bánja, se a szabadidőd. Ha úgy érzed dolgoznál pár órában egyetem mellett, akkor összegyűjtöttük számodra az egyetemi városok állásközvetítő oldalait.

Egyetemi városok? Kultúrközpontok!

Új értelmet kap az „Üljünk be egy kávéra!” mondat. A sör lehet ital és étel is. Az otthoni kávézókkal, kocsmákkal ellentétben egy egyetemista városban igazi kulturális programok közepén találhatod magad, amikor a barátaiddal kimész egy sörre. Koncert, felolvasóest, slam poetry – mindenki ízlése szerint válogathat, de érdemes bérletet venni színházba-operába, eljárni moziba is egy-egy jó filmre.

Diákélet? Diáknapok és egyetemista bulik!

Keresd fel a városod magyar diákszövetségét, vegyél részt a gólyaprogramokon és barátkozz! Igazi kaland az egyetemi élet, rengeteg új barátot szerzel más városokból és életre szóló élményeket. Csatlakozz az általad választott egyetem Hallgatói Önkormányzatához vagy szakosztályához, és ismerkedj azokkal a diáktársakkal, akikkel egy egyetemre, karra vagy szakra jársz.

Mit jelent a TDK?

A TDK Tudományos Diákköri Konferenciát jelent, több magyar diákszövetség is rendez TDK-t, melynek célja a tehetséggondozás. A TDK-ra egy olyan szakdolgozattal jelentkezhetsz, amelyet még nem védtél meg államvizsgádként, vagy disszertációdként. A konferenciákon több szekció indul, és bármelyikbe jelentkezhetsz a témádnak megfelelően. A TDK-k az államvizsga előtt szokott lenni, úgyhogy jó felkészülés lehet a végső hajrára! A TDK részvétel és helyezés több ösztöndíjprogramba plusz pontot jelent, ezért is megéri nevezni rá. Magyar nyelvű TDK: Műszaki TDK (Temesvár), Reál- és humántudományi ETDK (Kolozsvár), Orvosi TDK (Marosvásárhely).

Mit jelent a szakkollégium?

A szakkollégiumokban a tudományágadnak megfelelően tudsz fejlődni, a szakkolik célja a tehetséggondozás. Ha szeretnél valamilyen plusz, tudományos tevékenységet végezni az egyetemi képzés mellett, mindenképp csatlakozz a karod szakkollégiumához.

Ha további kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.