Leírás
Programok
A szakkollégiumról...

A Collegium Iuridicum Szakkollégium a Sapientia EMTE kétnyelvű jogászképzésében részt vevő és kiemelkedő teljesítményt nyújtó joghallgatók szakmai és tudományos előmenetelét segíti. Így a felvételt nyert sapientiás joghallgatóknak folyamatos oktatói támogatás mellett nyílik lehetősége felkészülni a meglehetősen nehéz vizsgákra, az államvizsgára és a különböző (pl. a bírói, ügyészi és ügyvédi) hivatásrendekbe való elhelyezkedéshez szükséges belépő szakvizsgákra.

Tekintsd meg a szakkoliról készült kisfilmet itt.

A Szakkollégium az Erdélyi Református Egyházkerület jóvoltából külön épülettel rendelkezik, így a felvételt nyert sapientiás joghallgatóknak ingyenes vagy kedvezményes kolozsvári lakhatási lehetőséget biztosít. A szakkollégium azonban nem hagyományos bentlakásként működik, hiszen a modern szálláslehetőség mellett számos, az egyetemi programnak szerves részét nem képező, de azt kiegészítő tevékenység zajlik, amelyek a szakkollégisták aktív részvételét is megkívánják.

A szakkollégium épületében jól felszerelt előadóterem és közösségi helyiségek vannak, ahol a változatos programok mellett szabadidős tevékenységekre is lehetőség nyílik. Ugyanebben az épületben kapott helyet a Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtár is, amelynek könyvállományában a legritkábbnak mondható jogtudományi szakkönyvek közül is megtalálható néhány. A könyvtárat a szakkollégisták bármikor igénybe vehetik kutatási ötleteik megvalósítása céljából.

Programok

A szakkollégium egy hallgatók és oktatók alkotta kutatási és oktatási intézmény, ahol a tevékenység elsősorban workshopok, előadások és konferenciák formájában zajlik. Az intézmény céljai között szerepel az is, hogy más jogász szakkollégiumokkal kapcsolatot alakítson ki, ezáltal is segítve a szakkollégisták pályájának fejlődését, kialakulását. Fontos kiemelni, hogy a programok nagy része a szakkollégisták kezdeményezésére valósul meg, illetve az ők igényeihez igazodik.

Szolgáltatások:

  • ingyenes vagy kedvezményes lakhatási lehetőség (kétszemélyes szobákban);
  • román nyelvkurzus;
  • kifejezetten a szakkollégistáknak szervezett szakmai programok;
  • tanulmányutak, szakami kirándulások.