Város:
Tudományág:
Leírás
Programok
A szakkollégiumról...

A PRO MUSICA SZAKKOLLÉGIUM egy olyan szakmai műhely, amely biztosítja a zeneileg magasan képzett diákok továbbfejlődését több területen. A kutatási tevékenység mellett biztosítani szeretnénk a legtehetségesebb diákok számára a szakmai bemutatkozás, megmérettetés lehetőségét egyéni vagy csoportos, hangszeres vagy vokális formációknak szervezett hangversenyek, hangversenykörutak keretében – Kolozsváron és Erdély más városaiban egyaránt. Célunk, hogy ne csak szakmailag jól képzett fiatalokat bocsássunk ki a munkaerőpiac és a társadalmi élet színpadára, hanem olyan szuverén egyéniségek képzését segítsük elő, akik később saját környezetük formálóiként hitelesen képviseljék egyetemünk, az erdélyi zene és szakkollégiumunk értékeit, hozzájárulva ezzel a civil szféra és a polgári kultúra fejlődéséhez a régióban. A szakkollégium tevékenységei között szerepel az egyéni kutatások tutorálása. A legjobb dolgozatokat ösztöndíjjal támogatja a szakkollégium, melyhez az anyagi forrást a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet biztosítja. Továbbá hangversenyek, hangversenykörutak anyagi támogatását, külföldi szakemberek által tartott előadások megszervezését is felvállalja a szakkollégium.

Programok

1. Diákszimpóziumok - A diákok egyéni kutatását támogatva alkalmat biztosítumk arra, hogy széles körben bemutassák kutatási eredményeiket és előadói gyakorlatra tegyenek szert.

2. Előadások - A meghívott előadók a zene szakterületének egy-egy részterületébe nyújtanak betekintést (XX századi zeneszerzők életútja, egyházzene, filmzene).

3. Hangszeres előadóestek - A szakkollégium tagjai egyéni előadóként, vagy kamarazenei együttesben mutatják be produkcióikat.

4. Kórushangversenyek - Az együtténeklés az egyik legeredményesebb közösségépítő tevékenység, ugyanakkor a diákok vokális képességének továbbfejlesztését is nagyban szolgálja.