Város:
Tudományág:
Leírás
Programok
A szakkollégiumról...

A szakkollégium elsősorban az újságírás szakos vagy média iránt érdeklődő diákok szakmai, tudományos tevékenységét támogatja. A szakkollégium specifikus témájú, gyakorlati projektjei évente változnak. Jellemzően egy-féléves, műhelymunka jellegű tevékenységek, melyeket képzett médiaszakemberek irányításával folytatnak a diákok. Ezen projektek eredményeként létrejött dokumentumfilmek, fotókiálljtások, rádióműsorok többnyire a nagyközönség előtti is bemutatásra kerülnek. Az általánosabb érvényű, ismétlődő tevékenységek között szerepel a tudományos kutatás tutorálása diákkonferenciákon való részvétel céljából, tanulmányi utak szervezése, illetve a workshoppal egybekötött Szaksajtó-előadássorozat, amelynek célja, hogy a szakma képviselőinek tapasztalatait ismertesse az újságírás szakos hallgatók körében.

Programok

2017-18 as programok:

1. 1918-ról 18 évesen avagy a Nagy Egyesülésről diákszemmel. (szakmai irányítók Orbán Katalin, Csibi László), dokumentumfilm Az alapötletet a Nagy Egyesülés 100 éves évfordulója szolgáltatta. Elképzelésünk az volt, hogy körkérdést készítünk 18 éves fiatalokkal arról, mit tudnak a centenáriumról, milyen 2018-ban, Romániában kisebbségi fiatalnak lenni, hogy ünnep vagy gyász nekik december 1-je.

2. A betondzsungel könyve. (szakirányítók Deák Anita, Kiss Gábor) Streetfotó kiállítás. A szakkolégium a személyes történetmesélést választotta témaként, műfajként pedig a fotóesszét, így idén ennek a műfajnak a sajátosságait tanulhatták meg, illetve azt, hogy mi különbözteti ezt a hagyományos fotóriporttól

2018-19-es programok:

1. Ne félj a mikrofontól! (szakmai irányítók Rácz Éva, Deák Anita) rádiós szakmai gyakorlat

2. Dokumentumfilm és szociális érzékenység (szakirányítók Csibi László, Orbán Katain), 2 dokumentumfim, Az elkészült munkák így a havasi esztenák világába, illeve egy, a gyermekotthonból kikerülő fiatalok felkarolásával foglalkozó református lelkész élettörténetébe, az általa gondozottak lehetőségeibe próbálnak betekintést nyújtani.

2019-2020 programok:

1. A rádiózás szerepe a "zöldebb" életre való érzékenyítésben (Szakirányító Deák Anita, partnerintézmény Agnus Rádió) A projekt célja jellegzetes "zöld témák" mint a zero waste életmód, az ökotudatos viselkedés, természetvédelem stb. informatív ugyanakkor szórakoztató rádiós műsorokban való megjelenítése.

2. Kulturális hagyaték megjelenítése generációk közötti térben, dokumentumfilm készítés, (Szakirányító Balázs Imre József, Vallasek Júlia) Partnerintézmény: Láthatatlan Kollégium. A projekt célja Kántor Lajos (1937-2017) kiemelkedően gazdag hagyatékának feltérképezése további kutatások előkészítésére. A Láthatatlan Kollégium tagjai filológiai és oral history típusú módszertani megközelítésben Kántor Lajos munkásságát térképezik fel a szerző hagyatékát, levelezését tanulmányozva. Ennek alapján a Spectator Média Kollégium hallgatói dokumentumfilmet forgatnak, amelyben megszólaltatják a hagyaték kutatóit, és megjelenítik a Kántor-hagyatékot, problematizálva a hagyaték generációközi szellemi integrálhatóságának kérdését.