Típus:
Karok száma:
Leírás
Karok
Az egyetemről...

A székelyudvarhelyi Magyar Termék Nagydíjas és Diákbarát Intézmény díjas Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (korábban MÜTF Oktatási Központ) immár 1998 óta az erdélyi magyar oktatás szerves része, a székelyföldi magyar felsőoktatás és felnőttoktatás székelyudvarhelyi pillére, vállalati kapcsolatai révén pedig a székelyföldi gazdaságfejlesztés egyik fontos szereplője. Oktatási modellünk a határon túli, és úgy általában a képzések területén sikertörténet. Intézményünk az elmúlt évek alatt igazi ernyőszervezetté nőtte ki magát.
Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon azonban, szükség volt egy kezdeti impulzusra, az alapozásra. A MÜTF Oktatási Központ története 1998-ban kezdődött, amikor az akkor még Modern Üzleti Tudományok Főiskolája nevet viselő tatabányai oktatási intézmény székelyudvarhelyi kihelyezett tagozatán – Romániában elsőként! – elkezdődött a magyar nyelvű gazdasági képzés. Az évek során az Edutus Főiskola (ma Edutus Egyetem) Székelyudvarhelyen több képzést is indított, ezek közül – a város specifikumának megfelelően – a Kereskedelem és marketing alapképzés bizonyult a legidőtállóbbnak.
Az idő teltével azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a helyi gazdaságnak különféle tudású, képességű emberekre van szüksége. Szembesülve a székelyföldiek irányunkba támasztott igényeivel, folyamatosan bővítettük oktatási kínálatunkat. Az elmúlt évtizedekben az egyetemi oktatás mellett más képzéseket is indítottunk, így az intézmény egy oktatásszervező és befogadó ernyőszervezetté alakult, mely a MÜTF Oktatási Központ nevet kapta.
Majd a fenntartó alapítvány kuratóriuma döntésének értelmében 2018. december 20-tól a MÜTF Oktatási Központ új neve Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK).
Az idők folyamán több magyarországi felsőoktatási intézmény képzése is bekerült oktatási kínálatunkba. 2010 elején kötöttük még a szerződést a győri Széchenyi István Egyetemmel, melynek köszönhetően Vezetés és szervezés mesterképzés folyt Székelyudvarhelyen. 2011 februárjában a Budapesti Gazdasági Főiskolával (ma már Budapesti Gazdasági Egyetem) írtunk alá stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Turizmus-vendéglátás alapszak levelező tagozatos képzésének székelyudvarhelyi megvalósításáról. 2013-ban a Pannon Egyetem Georgikon Karával kötött megállapodásnak köszönhetően Vidékfejlesztési agrármérnök szakot indíthattunk, majd 2014 őszétől az Óbudai Egyetem Könnyűipari mérnök alapképzés indult el, textil- és nyomdaipari szakosodási lehetőséggel. 2021 őszétől Marketing mesterképzést is indítunk, partner az Edutus Egyetem.
2021-ben Kereskedelem és marketing (E-business szakirány), Vidékfejlesztési agrármérnök és Könnyűipari mérnök (Divattermék-technológia / Nyomtatott média-, csomagolástervezés és technológia) alapszakokat (BSc), valamint Marketing mesterképzést (MSc) indítunk.

Akkreditáció
A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban folyó képzések mindegyike a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által akkreditált. Az okleveleket a képzést szervező oktatási intézmény állítja ki magyar és angol nyelven, melyeket a Román Oktatási és Kutatási Minisztériumban működő Országos Oklevélhonosító és Egyenértékesítő Hivatal (Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor) automatikusan honosít. Tehát az itt megszerzett diplomák Romániában is érvényesek. 
 

Kihelyezett tagozatok
Ösztöndíjak