Leírás
Programok
Szolgáltatások
A diákszervezetről...

A felsorolt rendezvények mellett a diákszövetség tárt karokkal várja a tevékenykedni vágyó embereket, akikkel együtt ünnepelhetjük a DSZ Karácsonyt, DSZ Szülinapot, együtt vehetünk búcsút a végzősöktől és együtt dolgozhatunk azért, hogy az egyetemista élet tovább virágozzon. És persze idő jut bulizni, táncházba járni, ismerkedni, sportolni, művelődni − egyszóval arra, amit diákéletnek nevezünk.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség 1990 zavaros januárjában alakult, nagyjából egy időben a jelenleg működő ifjúsági szervezetek többségével. Első fontos megmozdulása az 1990 márciusában, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGyE) folyosóin megszervezett ülősztrájk volt, egy önálló, magyar tannyelvű Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem létrehozásáért. A Diákszövetség máig sem adta fel legfontosabb célkitűzéseit. A legfőbb cél a marosvásárhelyi egyetemek magyar hallgatóinak érdekképviselete. Tevékenységével a Diákszövetség igyekszik támogatni a helyi egyetemek vezetőségeinek mindazon törekvéseit, amelyek egy európai szintű értelmiségi- és szakemberképzés megvalósítását szolgálják. Demokratikus szervezeti felépítésével lehetőséget kíván adni tagjainak közéleti szerepek elsajátítására és gyakorlására.

Szakosztályok
Programok

Programok Egyetemistáknak:

  • A Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) a marosvásárhelyi tudományos élet egyik központi eseménye. A közel harmincéves múltra visszatekintő rendezvény célja, hogy lehetőséget nyújtson az egészségtudományok terén tevékenykedő diákok kutatómunkáinak bemutatására. A hallgatók dolgozatai mellett neves külföldi és hazai előadók bemutatói és érdekes workshopok várják az érdeklődőket.

 

  • A Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál egyetemista körökben a legnépszerűbb esemény a városban. A diáknapok hetén a szórakozásé és a közösségé a főszerep. Ügyességi, stratégiai, sportjátékok várnak a csapatokra, melyekhez Marosvásárhely minden egyeteméről csatlakoznak a résztvevők. A koncertek és bulik pedig az év party-fénypontját jelentik a többezer érdeklődő számára. A képek és videók magukért beszélnek.

 

  • A Gólyatábor a tökéletes színhelye az egyetemi évek megalapozásának. Az ismerkedés és szórakozás jegyében megrendezett esemény évről évre hosszantartó barátságokat kovácsol. Az elsőévesek beavatása, a közös táborozás és vonatozás „kicsiknek” és „nagyoknak” is maradandó élmény. Nem is csoda hát, hogy az elmúlt években már Varjútábort is szervezünk, ahol a gólyák és a nagyobbak egy hétvégére szerepet cserélnek.

Programok Középiskolásoknak:

  • Az Egyetemi Nyíltnapok egy kitűnő alkalmat jelent a középiskolásoknak, hogy megismerjék Marosvásárhely egyetemi palettáját és a várost. Az esemény ideje alatt a résztvevő diákok számára bemutatásra kerül a Művészeti Egyetem, a Sapientia EMTE helyi kara, az Orvosi és Gyógyszerészeti egyetem és a BBTE kihelyezett pedagógia szaka is. A cél, hogy a diákok megízlelhessék a város és a helyi egyetemi élet hangulatát.

 

  • Az évente megrendezett Próbafelvételik a MOGYTTE egészségtudományi szakjaira felvételiző diákjai számára megszervezett események. Ahogy azt a név is sugallja, ezen alkalmak arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék a diákok felkészülését az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és egyéb szakok esetén.

 

  • A MOGYE Karaván egy folyamatosan működő programunk, mely arra szolgál, hogy a diákok kérdéseit megválaszola és érdeklődésüket felkeltse a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem iránt.

Szolgáltatások

Az MMDSZ székház irodaprogram szerint várja az érdeklődőket. Segítünk tanulmányi és tudományos igazolások kiállításában, illetve nemzetközileg elfogadott MMDSZ tagsági kártyát is igényelhetnek a marosvásárhelyi egyetemek hallgatói.