Egyetemi kifejezések szótára

Az első egyetemi év első pár napján rengeteg információt kell majd megjegyezned, olyan dolgokat, amelyekkel eddig, líceumi éveid során nem találkoztál. Annak érdekében, hogy ezen információözönben könnyebb legyen eligazodni, készítettünk számodra egy szótárat a fontosabb dolgokról.

Tanulmányi szerződés

A tanulmányi szerződés az a formanyomtatvány, melyet első év elején aláírsz az egyetemmel, ebben szerepel minden jog és kötelezettség, melyről tudnod kell a következő három tanulmányi évben. Érdemes figyelmesen elolvasni. A szerződésben leszögezed, hogy milyen tantárgyakat szeretnél tanulni a következő évben (mind a kötelező, mind a szabadon választott tantárgyakat). Abban az esetben, ha véletlenül egyik évben nem sikerül valamelyik vizsgán átmenőre teljesíteni, ne feledd, hogy ezeket a tantárgyakat ismét fel kell venned a tanulmányi szerződésben is.

Diákigazolvány (ellenőrző)

Ezt az igazolványt az első év elején kapod meg az egyetemi kar titkárságáról. Fontos dokumentum, mert sok helyen hasznát veheted: esetenként olcsóbb a kaja az egyetemi büfében, ingyenes vagy kedvezményes az utazás buszon, vonaton, sőt akár a belépés is különböző intézményekbe. Mindezzel csak azt akarjuk hangsúlyozni, hogy nagyon vigyázz rá!

Évfolyamfelelős

Az évfolyamfelelős az a személy, akit az évfolyam választ meg közösen, annak érdekében, hogy képviselje a diákokat, információkat továbbítson nekik a tanároktól, illetve a titkárságról.

Diákképviselő vagy diákszenátor

Ők azok a személyek, akikhez bármikor, bármilyen kérdéssel lehet fordulni: az a feladtuk, hogy képviseljenek téged az egyetemen. A diákképviselők tagjai az egyetemi diáktanácsnak, jelen vannak a kari tanácsi vagy szenátusi gyűlésen, fontos információkat továbbítanak a hallgatóknak az ösztöndíjakról, a bentlakásokról, a különböző képzési lehetőségekről. Bármikor kérheted a segítségüket, ne habozz tehát, ha szükséged van útmutatásra!

Órarend

Ne lepődj meg azon, hogy az egyetemi órarend nem egészen olyan, mint a középiskolában. Az egyetem honlapján általában elérhetőek az órarendek. Ha esetleg elkerülte a figyelmed, vagy nem követed folyamatosan, akkor sem lehet nagy baj: az évfolyamfelelős kötelessége, hogy értesítse a csoporttársakat az esetleges változásokról.

Előadás (kurzus)

Az előadások azok, amelyek a leginkább hasonlítanak a líceumi órákhoz: a tanár előadások formájában veszi át az elméleti anyagot.

Szeminárium

Ezek az órák gyakorlatiasabbak és interaktívabbak. Nem árt tudni, hogy az itt szerzett jelenlét beszámítódik a végső jegybe.

Pedagógiai modul

Nem kötelező, viszont hasznos lehet. A modul elvégzését követően tanár válhat belőled, szakmádnak megfelelően az 5–8. vagy 9–10.-es osztályokban. Ha minden középiskolai évfolyamon szeretnél tanítani, akkor kötelező a második modul elvégzése, a mesterképzés alatt. Állami helyen tanuló diákok számára a pedagógiai modul elvégzése ingyenes.

Tantárgyi adatlap (syllabus)

Minden tantárgynak van tantárgyi adatlapja, melyben minden fontos információt megtalálsz az adott tantárgyról. Ezek az egyetem honlapján megtekinthetőek.

Szesszió (vizsgaidőszak)

Ez az időszak rádöbbent majd arra, hogy az érettségi gyerekjáték az első szesszióhoz képest. A szesszió a vizsgaidőszak, mely minden félév végén esedékes. Több hetet tart, viszont ajánlott már előtte készülni.

Pótszesszió

A pótszesszió lehetőséget nyújt arra, hogy a szessziós „bakikat” kijavítsd. A pótszesszió egy hetet tart. Nemcsak azok számára nyújt egy második lehetőséget, akiknek nem lett meg az 5-ös, hanem bárki újra bizonyíthat, aki úgy gondolja, nagyobb jegyet érdemel. Az egyetem legfontosabb törvénye, hogy mindig a nagyobb jegy számít. Tehát ha úgy gondolod, nem vagy megelégedve a szesszióban írt 9-es jegyeddel, bátran menj javítani, ha esetleg 5-öst írsz, akkor is a 9-es jegy lesz az, amit végső jegyként megkapsz!

Kredit

A kredit az, amiért a szesszióban vért izzadsz. Minden tantárgynak van kreditszáma. A kreditek összegyűjtése segít téged át a következő évbe. Egy tanítási évben kötelező a maximális 60-ból legalább 30-at (egyes egyetemeken 40-et) összegyűjteni ahhoz, hogy a következő évet elkezdhesd. Természetesen a tanulmányaid végén minden elvesztett kreditet össze kell gyűjtened ahhoz, hogy sikeresen államvizsgázhass. Jó tanács: a 60 legyen a cél, ne a 30 (vagy a 40).

Végső jegy

A végső jegyed kiszámításához is elengedhetetlen a kreditek száma. Amint már említettük, minden tantárgy rendelkezik tantárgyi adatlappal. Ezekben szerepel a tantárgy kreditszáma is. Ahhoz, hogy végső jegyet számítsunk, nem elég az eddig megszokott módon a jegyeket átlagolni, ezeket súlyozni kell a hozzájuk tartozó kredittel. A jó hír az, hogy használhatod a Felvi.hu kreditkalkulátorát a médiád kiszámításához.